2010. április 30., péntek

barika.hu

Újabb nyeremény raményében:
Csodálatos fonalak nyerhetőek a barika.hu-n.:


Feltételek a fonalhoz:
"Tedd ki a blogodba a barika.hu linkjét és az itt látható bannert.
Regisztrálj a levendula fórumra, ha még nem tetted, mert ott sok hasznos infót megtalálsz az általunk forgalmazott termékekről, képeket láthatsz, véleményeket olvashatsz.
Írd ki a blogodban ezeket a feltételeket is és várd a sorsolást ;)"
Nyeremény:
500 g (5 motring) általad választott fonal (yarundyed)"

Hátha...

2010. április 15., csütörtök

Horgolgatás 2

Újabb blokkokat gyártottam a korábban már említett takaróhoz, amit közösen készítünk a Horgo-blogon. Blokkok feladva, s már megis érkeztek :) Már nagyon várom, hogy milyen lesz a kész művünk ...
Íme az újabb blokkjaim:
(Stílusban és színvilágban nem illenek így össze, de nem is az volt a cél)


2010. április 12., hétfő

Pankának sk előke

Panka első névnapjára (igaz kicsit megkésve, de vírusok hada nem engedte a korábbi találkát) sk ajándékként egy előkét kapott.
Íme MaciÚrfinkkal prezentálva:

Az örömteli alkotás mellett kihívás is volt az készítése. Kihívás, ugyanis vagy három, általunk folyamatosan használt előkét montíroztam össze szabásmintaügyileg. Plussz készítettem neki Anyumék által már kiszeparált régi műanyag terítőből aljat, ahova a potyogó kaja összegyűlhet. Valamint a háta is megkapta ezt a műanyagot, amit kétoldalas vetex-szel még össze is házasítottam az alapot adó frottír anyaggal. Ezzel kapcsolatosan igen csak izgulok, hogy a napi használatban hogy fog működni, mikor kimosásra kerül. Mindenesetre minden felhasznált anyagot beavattam 40C-on, de hogy így együtt mit alkotnak majd a mosógépben, passz. Lehet, hogy egyszerhasználatos lesz? Azért remélem nem...

A tavaszias névnapköszöntés csomagolása pedig a következő lett:

2010. április 9., péntek

Napraforgó kenyér

Ő is húsvéti "sk" csoda volt.

Mikor mondtam Apának kora reggel, hogy na akkor én lemegyek kenyeret sütni pá, aludjatok tovább, akkor le akart beszélni, hogy aludjak csak, majd átmegy a pékhez, s hoz friss meleg kenyeret. De nem engedtem a kenyérgyártást illetőleg. Aludni viszont tovább aludtam :D Még jó hogy Anyumék délután jöttek csak húsvéti lakomázni.
Hogy hol, s kinél találkoztam először a recepttel, valamikor karácsony táján nem tudom. De azt tudtam rögtön, hogy a húsvéti asztalon ott fog díszelegni az én napraforgókenyerem is. Végül KataKonyha alapanyagaival és leírása alapján dolgoztam.
Amikor félkész állapotban látta Apa, közölte, hogy na Ő mégis csak megy a pékhez (nemigazán szereti a magos dolgokat). Lebeszéltem róla, viszont a pánik bennem is gyűlt (Mi lesz, ha mégse sikerül? Mit eszünk a salikhoz, sonkákhoz, tojásokhoz...?), így Anyumékkal csak hozattam két veknit. No nem kellett volna. Fel lettek ugyan szelve a forró kenyérkék, de nem nyúlt hozzájuk senki :) A szépre sült virágom szinte az utolsó morzsáig elfogyott az ünnepi asztalnál.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki. Nagyon-nagyon finom és igazán mutatós.
Balázsom kommentje meg ennyivolt, amikor sült, s benézett a sütőbe:
- Anya! Miért kell megsütni ezt a szép virágot? :D

2010. április 8., csütörtök

Puncstorta

Az, hogy puncstortát csináltam húsvétra, Raindrop csodáján felbuzdulva pattant ki a fejemből.
Konzultáltam is ám vele, mint bagolytársammal éjjel egykor :D, amikor elbizonytalanodtam, hogy mit és hogyan csinált. Ezúton is köszönöm neki! Pussz!
A piskóta receptjét én is WiseLady-től lestem el. Kipróbáltam a sütőpor/szódabikarbóna nélküli tökéletes piskóta előállítást. Így elsőre félig-meddig sikerült csak, mivel az eredeti 4 tojás helyett 6 tojásból készítettem a 18 cm-es tortaformámban, s az kicsinek bizonyult. Hiába nézett ki késznek, hosszas süldögélés után kívülről, belül lágy volt még. Még jó hogy tűpróbáztam. Csakhogy a sütőajtó kinyitására a tészta megsértődött és igen csak felpúposodott. De nem paráztam be :D A púpját kihasználva, nem háromba vágtam a piskótát, mint ahogy azt eredetileg terveztem, hanem elsőként a púpját vágtam le cérnával, s azt aprítottam bele a középső puncsrétegbe. A piskóta alját meg kettészeltem szintén a jól bevált cérnás módszeremmel. A piskóta recept amúgy nagyon jó, így ajánlom mindenkinek tortákhoz. Gyönyörűen szelhető cérnával , így szép egyenletes rétegeket hoztam ki belőle. Nem nehéz, habos piskóta + nem esik össze.

Raindrop receptjén annyit módosítottam egy hirtelen jött ötlet alapján, hogy sütöttem egy három tojásos kakaós piskótát is, amit háromba vágtam. Kettő fogta közre a puncsréteget a harmadikat meg szintén belekockáztam a töltelékbe. Plusz kenegettem a sárga és a barna piskótarétegek közé felforrósított baracklekvárt.
A töltelék készítésénél legközelebb annyiban másként járok el, hogy megvárom, hogy lehűljön az alaplé, mert így hogy én a forró lébe zuttyintottam bele a piskótadarabokat, a sárga piskótakockák teljesen szétáztak. A barna nem, mert az zömökebb piskóta lett a kakaó miatt.
A rétegek összeállítása után a torta igen csak magasabb volt, mint a tortaforma karimája, de jó sok nehéz könyvvel sikerült összepaszírozni. Ilyet sem csináltam még, de jó praktika. Vagy két órát pihent így a mű, majd éjszakára ment a hidegre.
A díszítést másnapra hagytam. A cukros bevonat céklalétől lett rózsaszín. Apa hüledezett, hogy na jó, akkor Ő ennél a pontnál döntötte el, hogy ebből nem eszik bármily szép lesz. De aztán nem bírt ellenállni :D A cékla tényleg csak színt adott neki. A cukormázas bevonást még gyakorolniom kell, mert az oldala igen csak randa lett, mivel a töltelék nedvességtartalma mindig megfolyatta a mázat. :( Tanulság: a tölteléknek szárazabbnak kell lennie. Jobb ötletem nincs rá.
Díszítésnek jelen esetben aktuálisan húsvéti marcipánfigurákat használtam kis virágokkal, örvendezve a tavasznak.

Szummázva: a torta finom volt, s elfogyott :) A piskóta recept bevált, máskor is használom. A cukorbevonatot is, de azt egy kis félsszel. De nem adom fel :)

Hozzávalók összestíve a puncstorta ezen megvalósításához a következők voltak:
Piskóta:
- 6 tojás
- 180 g cukor
- 210 g finomliszt
- 10 csepp ecet
- két csipet só
-3 kávéskanál olajKakaós piskóta:
- 3 tojás
- 90 g cukor
- 90 g finomliszt
- 15 g kakaó
- 6 csepp ecet
- csipet só
- 1,5 kávéskanál olaj

Puncstöltelék:
- 2 db nagyobb narancs leve
- fél citrom leve
- 8 dkg sárgabarack lekvár
- 0,5 dl rum
- 4 dkg porcukor
- piskóták felkockázva

Cukormáz:
- 25 dkg porcukorból
- 1 ek rum
- 1 ek céklalé
- annyi víz, hogy sűrűn kenhető masszát kapjunk

2010. április 7., szerda

:)

Katafoltnál láttam, hallottam...
A zene jó, a klipp ötletes :) Tetszik :)
(csak kapcsoljátok ki hozzá az alapzenémet :D)

Évi játéka

Évi műhelyében is játszhatunk egy utalványért.

Dovilé játéka

Dovilé játékot hírdetett. Így neveztem erre a szépségre:

Idei tojáskörkép

Húsvét elmúlt..., de tojások idén is készültek/készülnek :)
Készíthetnék egyszerű festett tojásokat, de az nem rám vall :D Így adódott, hogy még mindig tartozok két tojással, s azok elkészítése még ma esti feladat lesz. De íme az eddig elkészített, s áttadott tojatok az idei húsvétról:

Metáltojás Gabónak
Metálosnak metáltojás dukál :D
Nem számoltam, de több száz ezüst gyöngyöt és gombostűt használtam fel hozzá, több órán keresztül böködve, de megérte :)


Fémvirágos tojás Apunak
Szintén gombostűk garmadája, s fém kis virágok egyvelege.


Teatasakos tojás Danimnak
Jó színes, s törhetetlen :)
Évek óta gyűjtöm, gyűjtetem a teatasakokat. Apa már kivan tőlük, hogy minek gyűjtök szemetet.

No ezért. Más terveim is van velük, de most ez volt soron. Közel 60 db!!! :O teatasak ugrott fel erre a tojásra, gombostűkkel feltűzve.


Ragyás tojás Balámnak
Dekor kellékekek voltak a bogyók. Használtam már őket a karácsonyi adventi koszorúnkhoz. Belőlük meg tojás lett :) Bala jót rötyögött rajta, mikor átadtam neki :D


Kócos, romantikus tojás Apának
Nem tudom, hogy hívják ezeket a színes kócokat, amiket dekorációra használnak. Na ezzel bevontam egy tojást, körbetekertem fémdrótall, majd megtűzdeltem rózsákkal.


Flitteres tojás Sógorkámnak
No ez egy félkész tojás lett, de Z azt kérte, hogy ne is fejezzem be, ez így jó ahogy van :)


Flitteres tojás Apósomnak
Szegény Ő készült el utoljára, de igazán vidám virágos, tavaszi tojás lett, s csillog-villog rajta a sok flitter :)

Tojások anno 2

Sorry... Húsvét ugyan elmúlt, de lesz még jövőre is, így ha másnak nem, jövőre ötletadónak...

Antikolt tojás


Csipkés tojás, kívül-belül festve



Decoupage technikával készült tojások


Gyönggyökkel beszőtt tojás
Sajna anno kifújt tojásra készítettem életem párjának, s a tavalyi balesetnél a bal fenekére érkezett, s behorpadt :(


Festett tojások
Ők megúszták...

Ő nem :(


Póktojás



Foszforeszkáló tojás


Márványozott tojások


Fonallal betekert tojások

2010. április 4., vasárnap

Boldog Nyuszit mindenkedves bekukkantómnak!