2010. április 8., csütörtök

Puncstorta

Az, hogy puncstortát csináltam húsvétra, Raindrop csodáján felbuzdulva pattant ki a fejemből.
Konzultáltam is ám vele, mint bagolytársammal éjjel egykor :D, amikor elbizonytalanodtam, hogy mit és hogyan csinált. Ezúton is köszönöm neki! Pussz!
A piskóta receptjét én is WiseLady-től lestem el. Kipróbáltam a sütőpor/szódabikarbóna nélküli tökéletes piskóta előállítást. Így elsőre félig-meddig sikerült csak, mivel az eredeti 4 tojás helyett 6 tojásból készítettem a 18 cm-es tortaformámban, s az kicsinek bizonyult. Hiába nézett ki késznek, hosszas süldögélés után kívülről, belül lágy volt még. Még jó hogy tűpróbáztam. Csakhogy a sütőajtó kinyitására a tészta megsértődött és igen csak felpúposodott. De nem paráztam be :D A púpját kihasználva, nem háromba vágtam a piskótát, mint ahogy azt eredetileg terveztem, hanem elsőként a púpját vágtam le cérnával, s azt aprítottam bele a középső puncsrétegbe. A piskóta alját meg kettészeltem szintén a jól bevált cérnás módszeremmel. A piskóta recept amúgy nagyon jó, így ajánlom mindenkinek tortákhoz. Gyönyörűen szelhető cérnával , így szép egyenletes rétegeket hoztam ki belőle. Nem nehéz, habos piskóta + nem esik össze.

Raindrop receptjén annyit módosítottam egy hirtelen jött ötlet alapján, hogy sütöttem egy három tojásos kakaós piskótát is, amit háromba vágtam. Kettő fogta közre a puncsréteget a harmadikat meg szintén belekockáztam a töltelékbe. Plusz kenegettem a sárga és a barna piskótarétegek közé felforrósított baracklekvárt.
A töltelék készítésénél legközelebb annyiban másként járok el, hogy megvárom, hogy lehűljön az alaplé, mert így hogy én a forró lébe zuttyintottam bele a piskótadarabokat, a sárga piskótakockák teljesen szétáztak. A barna nem, mert az zömökebb piskóta lett a kakaó miatt.
A rétegek összeállítása után a torta igen csak magasabb volt, mint a tortaforma karimája, de jó sok nehéz könyvvel sikerült összepaszírozni. Ilyet sem csináltam még, de jó praktika. Vagy két órát pihent így a mű, majd éjszakára ment a hidegre.
A díszítést másnapra hagytam. A cukros bevonat céklalétől lett rózsaszín. Apa hüledezett, hogy na jó, akkor Ő ennél a pontnál döntötte el, hogy ebből nem eszik bármily szép lesz. De aztán nem bírt ellenállni :D A cékla tényleg csak színt adott neki. A cukormázas bevonást még gyakorolniom kell, mert az oldala igen csak randa lett, mivel a töltelék nedvességtartalma mindig megfolyatta a mázat. :( Tanulság: a tölteléknek szárazabbnak kell lennie. Jobb ötletem nincs rá.
Díszítésnek jelen esetben aktuálisan húsvéti marcipánfigurákat használtam kis virágokkal, örvendezve a tavasznak.

Szummázva: a torta finom volt, s elfogyott :) A piskóta recept bevált, máskor is használom. A cukorbevonatot is, de azt egy kis félsszel. De nem adom fel :)

Hozzávalók összestíve a puncstorta ezen megvalósításához a következők voltak:
Piskóta:
- 6 tojás
- 180 g cukor
- 210 g finomliszt
- 10 csepp ecet
- két csipet só
-3 kávéskanál olajKakaós piskóta:
- 3 tojás
- 90 g cukor
- 90 g finomliszt
- 15 g kakaó
- 6 csepp ecet
- csipet só
- 1,5 kávéskanál olaj

Puncstöltelék:
- 2 db nagyobb narancs leve
- fél citrom leve
- 8 dkg sárgabarack lekvár
- 0,5 dl rum
- 4 dkg porcukor
- piskóták felkockázva

Cukormáz:
- 25 dkg porcukorból
- 1 ek rum
- 1 ek céklalé
- annyi víz, hogy sűrűn kenhető masszát kapjunk

2 megjegyzés:

  1. Hát durván lepipáltál! :D
    Ez egyszerűen gyönyörű!
    A cérnás módszert kipróbálom... :) Remek ötlet!
    Fú, nagyon örülök, hogy ilyen szép lett!
    Nincs mit köszönnöd, szívesen segítettem! :)

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy! De a lepipálástól igazán messzeállok :D
    Fölülről szép, de ami nem látszik a képeken, az az oldala... Na azt inkább nem mutogatom :D

    VálaszTörlés