Erdei gyümölcsös, fehér csokoládés mousse házi keksszel ...
...no ez így túl hosszú név ennek a csodának, így a családtól megkapta a Musz-musz nevet.
Kétszer készítettem már el, s mind a kétszer hihetetlen nagy sikert arattam vele. :)
Nagyon jól néz ki, és isteni! A keksz ropog, a krém mennyei, a lekvár savanysága meg támogatja az összhangot :)
Macerásnak tűnik elsőre az elkészítése, de egyáltalán nem az, pláne, ha egyszerűsít rajta az ember: a gyümölcsréteg másodszorra nálam már a házi erdei gyümölcsös lekvárból készült, s ugyanolyan jó lett, mintha frissen pepecseltem volna vele.
Három rétegből áll a csoda: keksz + mousse + gyümölcs(lekvár)
Keksz:
- 20 dkg finom liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 8 dkg barnacukor
- 15 dkg vaj vagy Rama
- 1 tojás
- csipet fahéj
A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a barnacukorral összekeverem, majd hozzáadom a puha vajat és összemorzsolom őket. A tojást kicsit felverem egy tálkában, s a segítségével tésztát gyúrok az eddigiekből.
Diónyi gombócokat formálok a tésztából, amiket a tenyerem között szétlapítok (nem kell nagyon vékonyra), s az így kapott kekszecskéket egymás mellé pakolom sütőpapírral borított tepsire.
Előmelegített sütőben 180 C-on aranybarnára sütöm őket.
Hűlni hagyom és a desszertbe szétmorzsolva teszem bele.
Mousse:
Diónyi gombócokat formálok a tésztából, amiket a tenyerem között szétlapítok (nem kell nagyon vékonyra), s az így kapott kekszecskéket egymás mellé pakolom sütőpapírral borított tepsire.
Előmelegített sütőben 180 C-on aranybarnára sütöm őket.
Hűlni hagyom és a desszertbe szétmorzsolva teszem bele.
Mousse:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 4 dl tejszín
- 1 tojássárgája
- 1 zacskó habfixáló
A fehér csokit felolvasztom (gőzfölött, mikróban, legkisebb fokozaton a tűzhelyen, ki hogy szokta).
Hozzáadok 1 dl langyos tejszínt, a tojássárgáját és simára keverem.
A maradék 3 dl tejszínt a habfixálóal kemény habbá verem.
A fehér csokis krémet és a tejszínt óvatosan összekeverem.
Gyümölcs(lekvár):
Hozzáadok 1 dl langyos tejszínt, a tojássárgáját és simára keverem.
A maradék 3 dl tejszínt a habfixálóal kemény habbá verem.
A fehér csokis krémet és a tejszínt óvatosan összekeverem.
Gyümölcs(lekvár):
- 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (szeder, áfonya, ribizli, málna)
- 5 dkg cukor
A cukrot egy lábasban megkaramellizálom, majd ráöntök 2-3 evőkanál vizet és szirupot főzök.
Hozzáadom a gyümölcsök felét és egy kis ideig rotyogtatom.
Hozzáadom a gyümölcsök másik felét és elkeverem.
A három "alkatrészt" felváltva egymásra rétegzem és hűtőben jól lehűtöm az egészet.
Megjegyzés1:
A kekszből több lesz, mint amennyi kell, de külön is kapós pl. kávézáskor :)
Megjegyzés2:
Mivel ennyire kapós desszert lett, tegnap gyorsan elszaladtam a piacra gyümölcsökért és dupla adag lekvárt tettem el télire, hogy bármikor bevethető desszert legyen ez a musz-musz.
Megjegyzés3: Recept forrása: Nőklapja konyha 2011. július-augusztus
Hozzáadom a gyümölcsök felét és egy kis ideig rotyogtatom.
Hozzáadom a gyümölcsök másik felét és elkeverem.
A három "alkatrészt" felváltva egymásra rétegzem és hűtőben jól lehűtöm az egészet.
Megjegyzés1:
A kekszből több lesz, mint amennyi kell, de külön is kapós pl. kávézáskor :)
Megjegyzés2:
Mivel ennyire kapós desszert lett, tegnap gyorsan elszaladtam a piacra gyümölcsökért és dupla adag lekvárt tettem el télire, hogy bármikor bevethető desszert legyen ez a musz-musz.
Megjegyzés3: Recept forrása: Nőklapja konyha 2011. július-augusztus
Hát ezt én is megcsinálom! :) Remélem jól vagytok!Puszi :)
VálaszTörlésSzia Cinó Anyci!
VálaszTörlésRemélem nálatok is nagy sikere lesz!
Alapvetően jól vagyunk, csak ne nőne mindenhol parlagfű az országban! A szemeim kiesnek, az orrom duda, napi 100 papírzsepi, 100 tüsszentéssel, a fülem és a torkom viszeketnek és elegem van az egész allergiából! Grrrrrrrrrrrrrr
Remélem nálatok senki nem allergiás!